By September 28, 2013 0 Comments Read More →

Behind the scenes: Simon Student Center

By Raven Kaur NEWS Reporter

The ceiling of the Simon Student Center is a beautiful concave shape filled with hidden lights and very intricate designs. It makes a beautiful impression

The ceiling of the Simon Student Center is a beautiful concave shape filled with hidden lights and very intricate designs. It makes a beautiful impression

There is so much to be said about the casually elegant accents all around the Simon Student Center. From the storied glass panels to the rolling furniture in the lounge area, the new additions are proof of the careful thinking that went into building Mercersburg’s impressive new center of student gravity. Inspired to be the place on campus for students to have fun, Associate head of school Debbie Rutherford and colleagues interviewed architectural firms with experience suited to this challenge. After careful consideration, Centerbrook Architects was tapped to design a new lounge area in the existing building, which would also be equipped with two private dining areas. The firm succeeded in creating a clever architectural design that allowed for openness and accessibility in the lounge area. As for planning the additional features, Rutherford worked with faculty and students to decide on what the student center should offer, such as a café and movie theater. Even the images of timeless school traditions on wall panels were planned to give the Simon Student Center the Mercersburg touch. As planning took place, Brian Nordyke took on the lead role for coordinating construction of the center. Despite a three-week delay, the building was completed in about a year, ready for the 2013-2014 school year. And as maintenance has put the finishing touches on the new center, the Mercersburg community has already showed its appreciation of the new center, rarely ever vacant.

The glass "bubble" that protrudes from the Simon Student Center provides to be a masterwork of glass design and a light, airy lounge that welcomes all.

The glass “bubble” that protrudes from the Simon Student Center provides to be a masterwork of glass design and a light, airy lounge that welcomes all.

Post a Comment